Oldalak

2008. március 27., csütörtök

A modern XXI. századi boldogság

Nem régiben elbeszélgettem néhány kedves barátommal és munkatársammal napjaink boldogságáról, és azokról a tényezőkről, ami befolyásolja a XXI század emberének az életét.

A legelső dolog, amiben mindannyian egyet értetünk, hogy a boldogság nem egy cél, hanem egy utazás, és erre a legjobb idő épp ez a pillanat. Ez az utazás gyerekkorban kezdődik és tart egy életen át. Te figyelted? Nagyon sokan feltételekhez kötik, ami nagy tévedés.

"Néha minden csak egy pillanaton múlik,
És a boldogság az öledbe hullik.
Ne szalaszd el azért soha a percet,
Mert lehet ettől lesz boldog az életed!" Ismeretlen


Vannak komoly befolyásoló tényezők, amik segíthetnek, illetve akadályozhatnak, hogy igazán boldogok legyünk.

Bármilyen furcsán hangzik, de a legelső tényező, amivel már gyerekkorban szembesülünk, és egész életünket befolyásolja az a nevelő környezetünk (szülők, családtagok, és más olyan személyek, akiket fontosnak tartunk gyerekként). Ugyanis, ha egy negatív, búskomor környezetben nő fel a gyerek, hajlamos lehet rosszul érezni magát felnőtt korában, ha boldog, és jól megy dolga, mert sosem látott hasonlót a nevelőktől. És mivel a legtöbbet utánzással tanul a gyerek, utánozza a negatívitást is, és ez szinte kizárja a boldogságot. És ez fordítva is igaz: ha egy pozitív és támogató környezetből kerül ki egy gyerek, szinte képtelenség, hogy boldogtalan legyen.

Sokan nem hiszik, de egy másik komoly befolyásoló tényező a jelenlegi környezetünk. Ezt mindaddig én sem hittem, amíg ki nem kerültem a falusi környezetből, ahol fölnőttem. Előzőleg csak csodálkoztam, hogy azon falusiak, akik egyetemet végeztek miért tértek csak kis számba vissza. Most, hogy csak vendégként fordulok meg otthon minden kivilágosodott.
Itt városon nem kell azon rágódni, hogy mit szól a szomszéd, mert nem is ismered, mivel kevés embert ismerek, nincs aki pletykáljon rólam, és a közvetlen ismerősök is sokkal pozitívabbak, mint otthoni ismerőseim. Ettől a barátok megmaradnak barátoknak, a rokonok rokonoknak, az ismerősök ismerősöknek, csak kevesebbet találkozok és beszélgetek velük. Egyszerűen csak átértékelődött bennem minden. És mindenkinek tanácsolom, hogy legalább életében egyszer, hosszabb időre lépjen ki a környezetéből, mert a javára fog válni élete során.

Aztán a harmadik dolog, ami befolyásolja a jövedelem nagyága, pontosabban nagyságának hiánya és a pénzügyi intelligencia. Erről már korábban többször írtam, amit itt elolvashatsz. Sokaknak nincs idejük boldognak lenni, mert meg kell keresni a család fennmaradáshoz szükséges pénzt, míg mások bármennyit keresnek soha nincs pénzük, mert számolni mindenki megtanult, de ésszerűen beosztani kevesen.

Egy negyedik befolyásoló tényező az egészségi állapotunk, szokásaink, hogy mit cselekszünk naponta, hogy milyen mennyiségű és minőségű élelmet fogyasztunk, milyen káros szenvedélyekkel vesszük körül magunkat. Ezt először én is kinevettem, aztán egy nagy tekintélyű orvos, aki az előző bejegyzésekben szerepel, elmagyarázta, hogyan működik az emberi szervezet. Elmondása szerint minden nap az emberi test egy nagy csata színhelye, ahol az Antioxidánsok és a Szabadgyökök megküzdenek. Ha a fent említett körülmények nem közelítik az optimális szintet, a testünk nagyon sok energiát arra pazarol, hogy fenntartsa az egyensúlyt. Viszont, ha odafigyelünk rájuk nagyon sok energiát takarítunk meg úgymond, és sokkal dinamikusabb életet élhetünk. Tehát érdemes erre is odafigyelni.

Van még egy ötödik feltétele is a boldogságnak, ami ugyan olyan fontos, mint a fent említettek, átfogóbb és még sosem beszéltem róla. Hogy mi az? Elárulom a következő bejegyzésben.

Üdvözöllek: Laci
bojtelaszlo@fiatalongazdagon.com

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Bőjte László, volna hozzád egy kérésem, kérdésem. Nem írnád meg egy következő entryben megírhatnád, hogy mire is jó ez a blog. Csak hobbiból írod, vagy azt szeretnéd, hogy mások is elolvassák. Blogkutatással (is)foglalkozom, és be kell valljam, ne haragudj meg, hogy ez az egyik legunalmasabb blog, amivel valaha találkoztam. Elmondasz dolgokat, amelyeket valaki más mondott. Hol van belőle az eredetiség, hol vagy benne te? Ha annyira a mai világról beszélsz, körül is kellene nézz, hogy milyen ez a világ, mert az, amiről te beszélsz, nem "a világ", hanem a te privát, sablonos, eredetiség nélküli álomvilágod, amelyben élsz, és amelyet mások olcsó történeteiből építesz fel. Legalábbis ezt látom a blogodból. Ja és milyen értelemben is használod a modern szót? Az már nem a mi korunkat jellemzi, max a tiedet :D.

Unknown írta...

Kedves Névtelen :)

Köszönöm hozzászólásodat. Elgondolkodtató számomra mindaz, amit írtál, köszönöm hogy megosztottad velem. Sajnos rossz hírem van számodra, nem fogom megírni, bejegyzésben, hogy miért vezetek blogot. Bármit hiszel erről igazad van, a helyedben és is így éreznék. A blog egy multifunkcionális eszköz, amit mindenki más célból vezet. Nem hobbiból vezetem.

Nekem is van egy kérésem feléd, ha még ide visszatérsz, vedd fel a kapcsolatot velem, és segíts kérlek, hogy jobbá, látogatottabbá váljon ez a blog. Legalább küldj egy levelet az email címemre, amiben megosztod a blogkutató tapasztalatod, és mindazt, ami jobbá teheti. Előre is köszönöm.

Minden jót, Laci